ελληνικά
Small text Medium text Large text

Ανακυκλώνω για να προστατέψω το σπίτι μου και την ζωή

 

1.       Λάστιχα         2.       Λάδια από τις μηχανές               3.       Συσσωρευτές
 

Με σκοπό τόσο την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, όσο και την περαιτέρω αξιοποίησή τους με γνώμονα την υγεία του ανθρώπου και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε. (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών), αναλαμβάνει να συλλέγει και να αποθηκεύει προσωρινά τους συσσωρευτές, που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δημοτικών οχημάτων. Ακόμη και όσους συσσωρευτές περισυλλέγονται από υπαλλήλους του στα πλαίσια της περισυλλογής των αστικών απορριμμάτων ή παραδίδονται από τους ίδιους τους δημότες.


Αναλυτικότερα με την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης συσσωρευτών επιδιώκεται:


1. Η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν οι συσσωρευτές.
Αυτό επιτυγχάνεται περιορίζοντας την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στις χωματερές. Είναι γνωστό εκτός των άλλων ότι τα στραγγίσματα των χωματερών αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σε διάφορες χώρες στο παρελθόν, με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά θεωρούνται καρκινογόνα. Η περιβαλλοντικά ασφαλής συλλογή τους και η επεξεργασία των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών θα επιτρέψουν μια μείωση κατά 75% των επικίνδυνων αποβλήτων, από την εγκατάλειψή τους στο περιβάλλον.
2. Ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών.
Με την ανακύκλωση ξαναμπαίνουν στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Ειδικά τα μέταλλα ανήκουν στην κατηγορία των υλικών που ανακυκλώνονται σχετικά εύκολα. Με διάφορες βιομηχανικές μεθόδους διαχωρίζονται και στην συνέχεια λιώνονται για την κατασκευή νέων προϊόντων.
3. Η εξοικονόμηση ενέργειας.
Κατά την εξόρυξη των μετάλλων σπαταλάται ενέργεια σε ηλεκτρικό και αέριο τόσο για την εξόριξή τους όσο και για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων. Ένα σεβαστό ποσοστό ενέργειας καταναλώνεται για την μετατροπή των μεταλλευμάτων αυτών σε μέταλλα κατάλληλα για την παρασκευή προϊόντων. Υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως το 80%.
4. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων.
Ένα ακόμη μεγάλο κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης. Οι ήδη παραφορτωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής θα δέχονται καθημερινά πολύ λιγότερα σκουπίδια αν η ανακύκλωση γίνει συνήθεια όλων μας.

Σημεία Ανακύκλωσης:
1. Δημοτικός Σταθμός Αυτοκινήτων (Ρετσίνα αρ. 45)
2. Θηβών αρ. 50 και Φαλήρου (Προαύλιος χώρος Υπηρεσιών Δήμου Πειραιά)


ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ Α.Ε. (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.)
Αθήνα, Ιουλίου Σμιθ αριθμ. 3 – Θησείο
Τηλ.: 210 34 21 091 – 210 34 21 951
Φαξ: 210 34 26 622

Επικοινωνία για θέματα Ανακύκλωσης:
Γραφείο Αντιδημάρχου: 210 4101372
Τμήμα Μελετών – Προγραμματισμού & Ανακύκλωσης: 2132123043-46
 

       
 
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by