ελληνικά
Small text Medium text Large text

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  

Μώραλης Ιωάννης

    

       

Καιρός

  

 

      

 

  

  

              

     

            

   Εκδηλώσεις                                   Εκδηλώσεις

  

Δημοτικές Επιχειρήσεις

 

  

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2132022000

Συνεδριάσεις Οργάνων Διοίκησης

Δελτία Τύπου

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 Fm ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΡΕΙΣ ΣΤΗ ΜΙΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ
18/4/2017

Για την αποδέσμευση κονδυλίου από την Περιφέρεια για την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου

«Πρόκειται για μια σημαντική ανάπλαση 14 εκατομμυρίων που εγκρίθηκε από το περιφερειακό Συμβούλιο και είναι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά προκειμένου να υλοποιήσουμε σημαντικά κομμάτια του προγράμματος μας. Πάντα λέγαμε ότι η περιοχή του Αγίου Διονυσίου για εμάς είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας, καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Είναι μια περιοχή αρκετά υποβαθμισμένη, έχει ακόμα μηχανουργεία, συνεργεία και μια σειρά παρόμοιων δραστηριοτήτων, υπάρχουν όμως πολλά άδεια κελύφη, υπάρχουν πολλές παλιές αποθήκες, παλιά εργοστάσια. Πιστεύω πως μπορεί να αναπτυχτεί περαιτέρω και να ομορφύνει όλη αυτή η περιοχή η οποία είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς αφορά σε ένα κομμάτι του κεντρικού μας λιμανιού. Άρα αποδεσμεύτηκε το κονδύλι αυτό, η μελέτη ολοκληρώνεται, θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Ιούνιο ίσως να είμαστε θέση να δημοπρατήσουμε και είναι επαναλαμβάνω ένα από τα σημαντικά έργα. Αυτό το αντιλαμβάνεστε και από το ποσό, αλλά και με το εύρος των παρεμβάσεων που θα γίνουν σε ένα δαχτυλίδι που περικλείει την περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Μιλάμε για πεζοδρόμια, οδοστρώματα, φωτιστικά, καθιστικά, πράσινο αυτό που λέμε σύγχρονη αστική ανάπλαση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την απόφαση της Περιφέρειας και ότι θα είμαστε έτοιμοι εντός του ’17, ενδεχομένως να έχουμε ανάδοχο και να ξεκινήσουμε».Για την ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας

«Η ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο. Υπήρξε αίτημα των Ποντίων εκπαιδευτικών πριν περίπου ενάμισι χρόνο στον δήμο Πειραιά και σε άλλους δήμους, προκειμένου να γίνουν κάποια μνημεία για να τιμήσουμε τον ποντιακό ελληνισμό. Ο δήμος δυστυχώς δεν είχε την δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά στο αίτημα αυτό, αλλά επειδή γνωρίζετε την σχέση του πρόεδρου του Ολυμπιακού και πρώτου δημοτικού συμβούλου, του κου Μαρινάκη με τον Πόντο, λόγω της μητέρας του η οποία είναι Υψηλάντη, προσφέρθηκε να προσφέρει το μνημείο αυτό για τους Ποντίους και παράλληλα να κάνει ανάπλαση στην πλατεία Αλεξάνδρας που είναι μια από τις σημαντικές πλατείες για την πόλη μας.

Μελετήσαμε την πλατεία Αλεξάνδρας και ευτυχώς περάσαμε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από το συμβούλιο νεοτέρων, οπότε το έργο ξεκινάει. Ξέρετε ένα ιδιωτικό έργο τελειώνει πολύ πιο γρήγορα από ένα δημόσιο έργο, οπότε είναι πολύ πιθανόν 21 Μαΐου η κεντρική εκδήλωση που κάνει η περιφέρεια Αττικής κάθε χρόνο για την γενοκτονία των Ποντίων να την συνδιοργανώσουμε με την Περιφέρεια και να γίνει στην πλατεία Αλεξάνδρας παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Είναι μια ακόμη σημαντική παρέμβαση με τη βοήθεια του Ολυμπιακού, του κου Μαρινάκη. Ξέρετε κάθε βοήθεια από οποιονδήποτε δωρητή, χορηγό είναι ευπρόσδεκτη και στη χώρα και στην πόλη μας, καθώς βοηθάει τα μέγιστα και βοηθάει και την πόλη.

Είχαμε και άλλο ένα σημαντικό από την Περιφέρεια μαζί με τον Άγιο Διονύσιο, είναι ένα ποσό νομίζω περίπου στα 2 εκατομμύρια, που αφορά ένα ερευνητικό κέντρο για την γαλάζια ανάπτυξη, την γαλάζια επιχειρηματικότητα. Είναι στο πλαίσιο της ανάπτυξης για την πόλη, το τρέχει ο Πέτρος Κόκκαλης και θεωρώ πως είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έρχεται να προστεθεί στην υλοποίηση αυτών των οποίων είχαμε υποσχεθεί».

Για την ολοκλήρωση και παράδοση του Τραμ στον Πειραιά

«Είναι αλήθεια ότι τα χρονοδιαγράμματα της «Τραμ» συνήθως δεν πέφτουν μέσα. Βέβαια είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα διότι υπάρχουν τα αρχαία, τα μνημεία, υπάρχουν οι δυσκολίες των δικτύων. Είναι ένα σύνθετο έργο και ελπίζω ότι μέχρι τον Μάιο, μέχρι τον Ιούνιο το κέντρο της πόλης, σχεδόν , θα έχει απελευθερωθεί. Θα μείνει ένα κομμάτι για το φθινόπωρο που αφορά το τέρμα της Γεωργίου και Εθνικής Αντιστάσεως, το κομμάτι αυτό και ίσως η έξοδος στην Ομήρου Σκυλίτση. Θεωρώ ότι έχουμε φάει τον γάιδαρο και μένει η ουρά. Θα τελειώσει αυτή η πραγματικά μεγάλη ταλαιπωρία και για τους κατοίκους, και για τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες. Τουλάχιστον η είσοδος της πόλης αυτή τη στιγμή, δηλαδή από την γέφυρα στο Καραϊσκάκη, την γέφυρα Παπανδρέου και η Μικράς Ασίας έχει απελευθερωθεί και άρα η είσοδος της πόλεως γίνεται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι μέχρι πρότινος. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα έχουμε την ολοκλήρωση του έργου που έχει ταλαιπωρήσει όλη την πόλη και από εκεί και πέρα να δούμε πως θα γίνει φυσικά και πως θα αλλάξει η πόλη με την λειτουργία του Τραμ. Και φυσικά το μεγάλο έργο που είναι το Μετρό που έχει χρονοδιάγραμμα το 2020.

Αλλάζει όμως ο Πειραιάς, εγώ θα το επαναλαμβάνω σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μου και αλλάζει γιατί έχει όλες τις προδιαγραφές και όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει ένας αναπτυξιακός πόλος, όχι λόγω του δήμου ή του δημάρχου ή της δημοτικής αρχής, νομίζω είναι και εθνική επιλογή το κεντρικό λιμάνι, οι επενδύσεις που αρχίζουν και γίνονται στον Πειραιά θα αλλάξουν προς το καλύτερο και τη φυσιογνωμία της πόλεως το συντομότερο».

Για τις κοινωνικές παροχές του Δήμου στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

«Στα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης υλοποιούμε προγράμματα για τα 1.300 μέλη και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά προσφέρει γεύματα για τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, καθώς και μια σειρά δραστηριοτήτων για τις οποίες μπορούν να ενημερωθούν όσοι δημότες θέλουν και από τις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και από την επιχείρηση της ΚΟΔΕΠ. Πάντα έχουμε προγράμματα, και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων μας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι και εκεί συνδράμει ο Ολυμπιακός και στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Κωνσταντίνο σήμερα είχαμε γεύματα και από τον Ολυμπιακό, χιλιάδες γεύματα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Νομίζω στον Πειραιά είμαστε μια ομάδα, όλοι οι φορείς, και ο δήμος ως η αρχή της πόλης και η Περιφέρεια και η εκκλησία και οι επιχειρήσεις και φυσικά ο Ολυμπιακός. Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει και έχουμε φτιάξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ο καθένας φυσικά με τις δυνάμεις του».


       
 
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by